Robotikáról, robotokról egy ember szemével

Robotika.info

Az automata vezetési rendszerek 6 szintje

avagy mikortól önvezető egy önvezető autó?

2016. november 07. - robotika.info

A robotikáról a médiában megjelenő hírek nagy része az önvezető autókról és elterjedésük valószínűsített dátumáról szól. Ezek a dátumok nagy szórást mutatnak. Olvastam olyan cikket amiben 2017 és olyat is amelyikben 2050 szerepelt. Az önvezető képességet mint varázsszót használják az autógyártók legyen szó fosszilis üzemanyaggal működő vagy elektromos autók gyártóikról.

A címben feltett kérdésre a választ a  National Highway Traffic Safety Administration (az Egyesült Államok közúti közlekedésbiztonsági hivatala nhtsa.gov) adta meg, amikor frissítette a 2013-ban kiadott dokumentumát a Society of Automotive Engineers (A SAE International, a közlekedési iparágban alkalmazott technikai szabványok nemzetközi összehangolásárért felelős nemzetközi szervezet sae.org) J3016 dokumentuma alapján.

autonom_car.jpg

A hat szint a következő:

0. szint: nincs automatizálás, a vezető végez mindent.

1. szint: a gépjármű támogatja a vezetőt néhány alapvető feladatban (például a sebességtartás - tempomat - ami egy beállított sebességet tart, azonban nem fékez, ha túl közel megyünk az előttünk haladóhoz), de a vezetőnek továbbra is teljes kontrollja van az autó felett.

2. szint: részleges automatizálásról beszélünk, ha a gépjármű bizonyos körülmények között át tud venni bizonyos feladatokat, (pl: adaptív tempomat ) de a vezető továbbra is maga irányít mindent.

3. szint: feltételes automatizálás esetén a jármű az előzőeken felül képes arra, hogy a különböző szenzoroktól érkező adatok alapján érzékelje a környezetet és ezek alapján vezesse az autót. Továbbra is szükséges az emberi felügyeletet és beavatkozás.

4. szint: (magasfokú automatizálás) az autó már gyakorlatilag minden feladat elvégzésére képes, még akkor is ha a rendszer kérésére sem érkezik válasz a vezetőtől. (Szélsőséges esetben kiáll a forgalomból, amíg a vezetői válasz megérkezik)

5. szint: önvezető autóról (teljes automatizálásról) akkor beszélünk, amikor az emberi beavatkozás teljesen feleslegessé válik, a rendszer bármivel boldogul, amivel egy ember.

 Az önvezető autózás jelenleg a 3. szinten jár. A médiában megjelenő, önállóan közlekedő járművekről szóló hírek és videók kontrollált - mondhatni labor - körülmények között megvalósuló tesztelések.

A fejlesztő cégek a Tesla, Google, Apple és a magyar Adasworks (adasworks.com) - gőzerővel dolgoznak azokon a technikákon, amelyek minden útvonalon, tetszőleges közlekedési körülmények között is képesek egy járművet emberi beavatkozás nélkül vezetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://robotikainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4811938781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása