Robotikáról, robotokról egy ember szemével

Robotika.info

Vesztesek vagy nyertesek?

Mit tehetünk azért, hogy ne legyünk vesztesek?

2016. augusztus 17. - robotika.info

Az automatizálás, a robotika elterjedése nagymértékben megváltoztatja az emberek életét. A pozitív hatások mellett nagyon fontos foglalkozni azokkal a problémákkal, amelyek a fejlődéssel együtt – lehet, hogy hirtelen – megjelennek.

Egy példán keresztül szeretném szemléltetni mire gondolok. A napi hírekben rendszeresen szerepelnek az önvezető autók (self-driving car). Kutatók, fejlesztők 5 és 50 év közé teszik ennek a technológiának az elterjedését. Ez nagyon nagy intervallumnak tűnhet, azonban hozzá kell tenni, hogy az 5 év az első, közforgalomban közlekedő autót jelenti, míg az 50 év a „teljes” elterjedést. A Ford tervei szerint 2021-re sorozatgyártásra kész saját önvezető autóval jelenik meg a piacon. Ezt a modellt személyszállítási szolgáltatásokra – taxi, telekocsi – ajánlják. (Zárójelben kérdezem meg: mi „veszélyesebb” a taxisokra? Az Uber vagy az önvezető autó?)

Egy önvezető autó – mind minden automatizált, „robotizált” szerkezet – létezése jogi, szociális, erkölcsi, gazdasági és oktatási, de akár politikai kérdéseket vet(het) fel. Az illetékeseknek még azelőtt megoldást kell találni a felmerülő kérdésekre, mielőtt azok tömegesen megjelennek.

Néhány kérdés:

  • Ki felel az önvezető taxiban utazó személyek biztonságáért?
  • Ki felel az önvezető taxi által okozott kárért?
  • Mit tehet az utas, ha útközben hibát észlel?
  • Mi lesz az eddig taxisként dolgozó emberekkel?

Ezek mellett számtalan kérdés fogalmazható meg. Internetes keresésem során nem találtam konkrét, robotokkal kapcsolatos jogszabályokat. Több tanulmány, könyv illetve cikk foglalkozik a problémával. (például: itt és itt)

Mit tehetünk mi azért, hogy ne legyünk vesztesei a robotika elterjedésének?

Számos kérdést nem nekünk átlagembereknek kell megválaszolni. Azonban tudomásul kell venni, hogy az automatizálás és a robotika elterjedésével a termeléshez kapcsolódó munkaerő költsége kevésbé fog számítani. Ez – véleményem szerint– azzal jár, hogy az üzemeket azokba az országokba telepítik, ahol az automatizált gyártást segítő képzett munkaerő megtalálható. Ez ráadásul sokszor egybeesik a fizetőképes kereslettel is. Az Adidas 2017-ben nyitja meg automatizált gyárát Atlantában. Közleményükben kitérnek arra, hogy ez a beruházás segíti a fogyasztó-központú termékgyártást, a fogyasztói igényekre való gyorsabban reagálást Ezen felül csökken a szállítási távolság, ami elősegíti a márka elkötelezettségét a fenntartható fejlődés mellett.

Úgy gondolom, hogy a termelő vállalatok a jövőben azokban az országokban fognak beruházni, ahol a robotikához értő, automatizálásban jártas munkaerő megtalálható. Az, hogy Magyarország ebben hogy áll, az több – nemcsak robotika témájú – posztot megérne. Személy szerint mi annyit tudunk tenni, hogy megszerezzük azt a nagy hozzáadott értékkel bíró tudást, amivel itthon vagy külföldön érvényesülni tudunk.

Laikus és szakmai véleményeket, hozzászólások szívesen fogadok!

Ha tetszett a cikk dobj egy Like-ot, oszd meg, így segítve a technológiai tudás magyarországi fejlődését!

A bejegyzés trackback címe:

https://robotikainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4910422538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása