Robotikáról, robotokról egy ember szemével

Robotika.info

Robotok, robotika - ez a jövő?

Elveszik-e a robotok az emberek munkáját?

2016. július 22. - robotika.info

Az elmúlt évek egyik legjobban fejlődő területe a robotika. Életünk egyre több területét érinti az automatizálás és az automatizálásból "kifejlődő" robotika.

Az önállóan működő, esetekként emberszerű, de nem szerves anyagból készült szerkezetek (robotok) nem az új kor találmányai. Az ókortól napjainkig számos irodalmi műben találkozhatunk robotszerű "teremtményekkel" . Például a Iliászban, Shelley Frankenstein-jében vagy Čapek és Asimov műveiben.

Leonardo da Vinci számos találmányát szintén be lehet sorolni - némi jóindulattal - a robotok közé.

A XX. században a filmvilág is felfedezte a robotokban - és a sci-fi-ben - rejlő lehetőséget. Filmek sorában szerepeltek fő- vagy mellékszereplőként robotok. A teljesség igénye nélkül: Én a robot, 2001: Űrodüsszeia, Robotzsaru, Terminátor sorozat és ki nem hagyhatóan a Star Trek és Star Wars kultuszfilmek.

A robot fogalmát sokan sokféleképpen határozzák meg. Az én értelmezésemhez legjobban illeszkedő definíció a wikipédiában található: "A robot egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására."

Az automatizálás és ezen belül a robotika elsőként a gyártás területén terjedt el. Ma már az automata gyártósorok a jármű/gépgyártásban vagy az elektronikában teljesen természetesek. Az automatizálás a szabályozás révén számos olyan eszközben megjelent, amely része életünknek. A programozható eszközökön - mosó/mosogatógép, sütők, légtechnikai berendezések, stb - át az autóvezetést segítő - elsősorban - biztonságtechnikai megoldásokon át az okos házakig számtalan példát lehet sorolni.

A robotika - mind minden új technológia - számos kérdést vet fel. Erkölcsi, jogi, társadalmi kérdések tömegére kell választ találni rövid időn belül, hiszen már az ajtónk előtt (sőt az ajtóinkon belül) vannak a robotok.

Néhány kérdés, ami "hirtelen" eszembe jutott:

  • Mi lesz azokkal, akiknek a munkája helyettesíthető robotokkal?
  • Ki felelős a robot által okozott kárért?
  • Kit illet meg a robot által elvégzett munka ellenértéke?

A címben két kérdést tettem fel:

Robotok, robotika - ez a jövő? Úgy gondolom igen, ez a jövő. Nem tudható, hogy mennyire lesznek részesei a mindennapjainknak a robotok. Sejtem, hogy nagyon! Ebből máris egy másik kérdés adódik: jó lesz ez nekünk?

Elveszik-e a robotok az emberek munkáját? Erik Brynjolfsson dán születésű, USA-ban élő kutató szerint természetes, hogy az emberek félnek attól, hogy a robotok elveszik a munkájukat. Ennek egyik oka, hogy nincsenek tisztában a robotok képességeivel. Figyelmeztet arra, hogy a robotika elterjedése sok kihívással jár, de egyben felhívja a figyelmet a lehetőségekre is. Kihívás, mert kezelni kell azt a helyzetet, hogy a technikai fejlődés gyorsulásával arányában fognak megszűnni munkahelyek. Kihívás, mert az így munkájukat vesztett embereknek biztosítani kell a megélhetését egy például olyan rendszer kiépítésével, amely a robotok munkájának "ellenértékét" használja fel. A robotok elterjedésében rejlő egyik lehetőség az a  jólét, amelyet pont a robotok értéket teremtő munkája biztosít(hat). Lehetőségként tekint az emberi tevékenység magas hozzáadott értékére is. (Az Erik Brynjolfsson-nal készített interjú itt olvasható.) A kérdésre én mindenképp az igen választ adnám azzal a a kiegészítéssel, hogy nem kerülhető meg az emberi munka hozzáadott értéke mind a robotok tervezésében, programozásában, mind azokon a területeken, ahol robotok nem használhatóak.

 Laikus és szakmai véleményeket, hozzászólások szívesen fogadok!

Ha tetszett a cikk dobj egy Like-ot, oszd meg, így segítve a technológiai tudás magyarországi fejlődését!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://robotikainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr728906990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása