Robotikáról, robotokról egy ember szemével

Robotika.info

A 4. ipari forradalom

Internet of Things azaz a dolgok (tárgyak) Internete.

2016. augusztus 22. - robotika.info

Az ipari forradalom egy átfogó gazdasági, társadalmi és technológiai változás. Az első ipari forradalomtól - amelyet a gőzgép megjelenéséhez kötnek - a mai napig folyamatosan nyomon követhető ezek a változások.A gőzgép volt az első, a számítógép/Internet az utolsó olyan nagy találmány, amely gyökeresen megváltoztatta az emberek életét.

Az Internet of Things (IoT) egy körülbelül 2013-től használatos fogalom. Az Iot érzékelőkkel és szoftverekkel rendelkező eszközök olyan rendszere, amelyek Interneten elérhetőek, képesek adatgyűjtésre és az adatok megosztására Interneten keresztül más eszközökkel.

Miért 4. ipari forradalom?

Az Iot eszközök - nevezhetjük okos eszközöknek - olyan mértékben fogják megváltoztatni az életünket, mint a gőzgép és a vele hajtott szövőszék feltalálása és alkalmazása.

Az IoT eszközök alkalmazási területe korlátlan. Szakemberek szerint a fejlődés korlátja az emberi fantázia és a programozói tudás. Ez az iparág 2025 - 2030 körül 12 - 14 ezer milliárd dollárt fog képviselni a globális gazdaságban. (Ez az összeg a Föld GDP-jének 10%-a!)

A McKinsey Global Institute kutatása 9 terület emel ki, ahol az IoT eszközök megjelentek vagy meg fognak jelenni:

  • Személyes használat
  • Otthonok
  • Kereskedelem
  • Irodák
  • Gyárak
  • Építkezések
  • Járművek
  • Városok
  • Külvilág

A felsorolt területek közül az ipar nyerhet legtöbbet az intelligens eszközök elterjedésével. Amíg a személyes használatú IoT eszközök megkönnyítik az emberek életét, addig az ipari alkalmazásuk többek között költségcsökkentést, hatékonyság-növelést energia-megtakarítást eredményezhet. A következő blogbejegyzésekben rendszeresen mutatok be IoT eszközöket kitérve az IoT és a robotika kapcsolatára!

Laikus és szakmai véleményeket, hozzászólások szívesen fogadok!

Ha tetszett a cikk dobj egy Like-ot, oszd meg, így segítve a technológiai tudás magyarországi fejlődését!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://robotikainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8711356462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása