Robotikáról, robotokról egy ember szemével

Robotika.info

Mit tehetnek érted a robotok?

Az EU elindította a világ legnagyobb civil robotika programját - 240 000 új munkahely várható

2016. július 26. - robotika.info

Az Európai Bizottság 180 vállalattal és kutató intézettel közösen 2014 júniusában elindított egy programot az euRobotic égisze alatt. Jelenleg ez a legnagyobb kutatási és innovációs program a világon, amely azt a célt tűzte ki, hogy megerősítse Európa szerepét a robotika területén. A The Partnership for Robotics in Europe (SPARC) projekt célja, hogy a minél több területen - gyártás, mezőgazdaság, egészségügy, közlekedés, polgári védelmi, háztartások - kihasználják a robotika pozitív gazdasági és társadalmi hatását. Ez a kezdeményezés várhatóan több mint 240.000 munkahelyet hoz létre Európában, és növeli Európa részesedését a globális piacon.

Az Európai Bizottság alelnöke Neelie Kroes beszédében kiemelte: "Európának termelő és nem csupán fogyasztó robotokra van szüksége. A robotok sok helyen alkalmazhatóak - gyakran olyan tevékenységre amelyeket az emberek nem tudnak, vagy nem akarnak elvégezni, és ez javítja életminőségünket, biztonságukat. A robotok integrálása az európai iparba segít létrehozni és megőrizni munkahelyeket Európában."

Az euRobotics elnöke Bernd Liepert mondta: "SPARC biztosítja versenyképességét az európai robotika iparnak. Robot-alapú automatizálási megoldások nélkülözhetetlenek, segítenek leküzdeni a mai legsürgetőbb társadalmi kihívásokat".

Mit tehetnek értünk a robotok?

Az alábbi grafika amellett, hogy összefoglalja a SPARC projektet, képet ad a robotika termelő/segítő alkalmazásáról

100000000000070600000ad41d6cecf5.jpg

Egészségügy: kisebb/kevesebb sebészeti beavatkozás és pontosabb műtét

A robotika segítette műtét kevésbé invazív és pontosabb, növelve ezáltal a beteg túlélési esélyeit és csökkenti a gyógyulási időt. Ennek eredményeként csökken az orvosi beavatkozás teljes költsége.

Otthoni ápolás: segítség idős és fogyatékkal élő embereknek.

A robotok által elvégzett egyszerű fizikai feladatok lehetővé teszik, hogy az idősek a saját otthonukban éljenek. Ez javítva az életminőségüket és csökkenti a betegellátás költségeit. A robotika fejlődésével - különösen az  érzékelés, és a manipuláció terén - lehetővé válik, hogy a robotok sokkal összetettebb feladatokat is elvégezzenek.

Biztonság: robotok, mint kutató-mentő egységek

Földrengés, baleset, lavina vagy robbanások esetén robotok veszik át azokat a feladatokat, amelyek az emberek számára kockázatosak. A robotok manipuláció képességeinek fejlesztése képessé teszi a robotokat felemelni összedőlt falakat, járni és mászni akadályokon, működtetni olyan eszközök, mint a fúró- vagy vágóberendezések. Képesek lesznek önállóan dolgozni, ha a kommunikáció korlátozott vagy megbízhatatlan. Európai távirányítású robotok segítettek megtisztítani és megjavítani a földrengés és szökőár okozta károk a fukusimai atomerőműben. 

Mezőgazdaság: nehéz feladatok elvégzése a gazdaságokban.

A mezőgazdaságban a robotika a precíziós mezőgazdaság lehetőségét nyújtja, amely nagyobb hozamot biztosít, fenntartható módon. A robotika és az automatizálás alkalmazása a földtől az asztalig tartó élelmiszerláncban lehetővé teszi a sokkal magasabb szintű nyomon követhetőséget, ami fokozza a fogyasztói bizalmat. Emellett a robotika a mezőgazdaságban javíthatja a dolgozók életminőségét a nehéz fizikai munka elvégzésével.

Környezet: hulladék-gazdálkodás, víz-, levegő- és talajvédelem.

Zöld robotok léteznek!. Robot halakkal lehet elemzik a vizeket, meghatározva a kémiai szennyező anyagokat, robotok vizsgálják az olajvezetékek szivárgását. Drónokat alkalmaznak a vadon élő állatok, tengeri emlősök populációinak nyomon követésére. Robot feladat lehet jövőben a légszennyezés megakadályozása. Az apró "járőrök" fogják megtisztítani a levegőt a szennyező részecskéktől, mint például a cigarettafüsttől. Hulladékgazdálkodás egy nagyon ígéretes területe a robotikának. Utcáinkon hamarosan robotok gyűjtik és válogatják a hulladékot.

Szállítás: biztonság és hatékonyság javítás

Az első lépésként kifejlesztett és alkalmazott intelligens vezetőtámogató rendszerek segítenek csökkenteni a balesetek, sérülések és halálesetek számát. Az önvezető autók nem csak lehetővé teszik a járművezetők számára az utazás közbeni egyéb tevékenységek biztonságos végzését, hanem várhatóan jobban kihasználják útfelületet és javítják a forgalmat. A robot technológiák is segítik az intelligens, integrált közlekedési rendszerek kialakulását, mint az igény szerinti autóhasználatot illetve az autonóm tömegközlekedést.

Szórakozás: nagyszerű felvételek

Tudtad, hogy a hollywoodi kasszasiker a Gravity (Gravitáció) forgatásán robotok használtak? Robotokkal lehet elérni hihetetlen szintű pontosságot, a sebesség és a mozgás pontos koordinációját. A szórakoztató robotok és intelligens játékok száma is emelkedik. Ezeket nem csak vidámparki hanem oktatási célokra is fel lehet használni.

Laikus és szakmai véleményeket, hozzászólások szívesen fogadok!

Ha tetszett a cikk dobj egy Like-ot, oszd meg, így segítve a technológiai tudás magyarországi fejlődését!

A bejegyzés trackback címe:

https://robotikainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr438915546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása