Robotikáról, robotokról egy ember szemével

Robotika.info

Éhesen maradt állatok!

Amire figyelni kell, ha robotot használsz!

2016. augusztus 04. - robotika.info

Úgy gondolom az, hogy a jelen és a jövő robotjai megkönnyítik életünket tény. Számos olyan feladatot vesznek át, ami az ember számára veszélyes, megterhelő. Szolgálják biztonságunkat, kényelmünket. A robotok nyújtotta előnyök mellett természetesen megjelennek a hátrányok is. A médiában megjelenő cikkek a robotok elterjedésével megjelenő legnagyobb problémának azt látják, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját és ezzel szociális és társadalmi feszültségek keletkeznek.

Nem lebecsülve a fenti problémát a robotika, automatizálás elterjedésével olyan új, a robotot használó, laikus felhasználó számára ismeretlen helyzetek is megjelennek, amelyeket - véleményem szerint - ugyanolyan fontos kezelni , mint a robotika társadalmi hatását.

A Petnet nevű cég 149 dollárért olyan etető robotot és hozzá kapcsolódó applikációt kínál, amely segítségével hosszabb/rövidebb távollét, túlóra esetén is megoldható háziállatunk rendszeres etetése. A berendezés feltöltjük megfelelő mennyiségű állateledellel és adott időben adott mennyiségű adag a kedvencünk rendelkezésére áll. Az etetési folyamatot egy applikáció segítségével felügyelhetjük és szabályozhatjuk.

Július végén az applikáció és az etető robot közötti kapcsolatot biztosító Petnet szerverek egy része meghibásodott. Ennek következtében sok kutya és macska hiába várta kedvenc eledelét a robot elzárva tartotta azt. A cég e-mailben értesítette a felhasználókat a hibáról és kérték a felhasználókat, hogy kedvenceiket kézzel is etessék meg.  

Mire világit rá a fenti eset?

Van három területet, aminek - véleményem szerint - fontos lépést tartani a robotika fejlődésével:

  • Emberi felügyeletet.
  • Üzemeltetési biztonság
  • Rendszervédelem

Ez a három terület egy egységet alkot. Lehet, hogy az emberi felügyelet a robotika fejlődésével a másik két terület fejlődésével hátrébb szorul, de soha nem tűnik (nem tűnhet) el. A Petnet példája is mutatja, hogy egy robotikai, automatizálási szolgáltatás üzemeltetési biztonságának hibája milyen következményekkel járhat. Most "csak" állatok maradtak táplálék nélkül és felhasználók háborodtak fel. A hiba emberektől független volt, de lehetett volna szándékos, külső beavatkozás is.

Ezekre figyelni kell a felhasználóknak és a fejlesztőknek a jelenben és a jövőben!

 Laikus és szakmai véleményeket, hozzászólások szívesen fogadok!

Ha tetszett a cikk dobj egy Like-ot, oszd meg, így segítve a technológiai tudás magyarországi fejlődését!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://robotikainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr28943954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása